Koła gospodyń pielęgnują i podtrzymują tradycje
W pierwszy weekend grudnia w remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Albertowie odbyła się impreza mająca podtrzymywać i upowszechniać tradycje narodowe, pielęgnować oraz rozwijać świadomość polskiej kultury poprzez degustację tradycyjnych, regionalnych potraw. Z tej wyjątkowej okazji do integracyjnego spotkania skorzystały wszystkie koła gospodyń wiejskich z terenu gminy Lipie.
Całe przedsięwzięcie odbywało się pod hasłem „Smaki jesieni”. I to właśnie było clue wieczoru. Gospodynie z Albertowa, Dankowa, Kleśnisk, Lipia, Natolina, Parzymiech, Wapiennika, Zbrojewska i Zimnowody zaprezentowały dania przygotowane według dawnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, receptur. Niezwykle bogate dziedzictwo kulinarne tamtych ziem zdominowały potrawy z warzyw, owoców, grzybów, kapusty czy dyni, przyprawione niezwykłymi ziołami.
– Głębokie przywiązanie do kultury i tradycji zawsze było siłą polskości oraz drogą do wolności i niepodległości. To nasza tożsamość i wielkie dziedzictwo. Krzewmy te idee, aby nasza piękna i unikatowa tradycja, mogła przetrwać dla przyszłych pokoleń. Spotkanie to kolejna z licznych inicjatyw, które podejmują nasze panie, które od lat dbają o dawne tradycje i zwyczaje, popularyzują dziedzictwo kulturowe regionu i integrują wszystkie pokolenia naszej społeczności – podkreślała podczas uroczystości wójt gminy Lipie, dziękując jednocześnie mieszkankom gminy za ich zaangażowanie.
Fot. UG Lipie